9 złych nawyków w gotowaniu, z którymi powinniśmy zerwać

Ten artykuł ma 9 stron:

Zbyt długie podgrzewanie oleju

Wiele przepisów zaczyna się od zaleceń, by umieścić coś na patelni na rozgrzanym oleju. Zanim olej osiągnie odpowiednią temperaturę, często zajmujemy się innymi rzeczami, by nie tracić zbyt wiele cennego czasu. To niestety powoduje, że ten właściwy moment często nam umyka. Dostrzegamy to wówczas, gdy znad patelni wydobywa się dym. Przypalony olej traci korzystne dla zdrowia właściwości. Rozpadają się pożyteczne przeciwutleniacze, a tworzą szkodliwe dla organizmu związki.

Zdrowe i lekkie przepisy


Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Ogórkowe smoothie dla dzieci i dorosłych Kawa z topinamburu. Właściwości Helicobacter pylori - dieta, która łagodzi objawy choroby. Co jeść? Kawa z jajkiem. Jak ją przygotować? Oglądasz mecz? Zrezygnuj z menu typowego kibica! Jakie są prawdziwe wskaźniki ryzyka miażdżycy i zawału serca? Mięso strusia – zdrowe, choć niedoceniane. Sprawdziliśmy, jak smakuje Woda wodzie nierówna Dietetyczna czekolada - czekolada w diecie osoby odchudzającej się Kiedy warto suplementować tran? Jakie są jego właściwości? Ser żółty - samo zdrowie Jogurtowe chmurki orzechowo-gruszkowe z cukinią