Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym
GOTUJ ZDROWO Z TEFALEM • dawno temuSkładniki
- 400g puree z dyni;
- 500g twarogu półtłustego;
- 4 jajka;
- 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego;
- 2/3 szklanki brązowego cukru;
- 1,5 szklanki płatków owsianych;
- 150g masła;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 3 łyżki cukru waniliowego.
Przygotowanie
Obierz dynię (Muskat lub Hokaido) i pokrój ją.
Dynię wrzuć do garnka z zestawu Duetto i zalej wodą. Przykryj pokrywką i gotuj, aż dynia zmięknie.
Przygotuj spód do sernika: płatki owsiane zmiel bardzo drobno blenderem za pomocą funkcji „turbo”. Do płatków dodaj cynamon, cukier waniliowy i masło. Całość wymieszaj drewnianą łyżką i wyłóż na formę do pieczenia. Spód włóż do lodówki.
Zajmij się masą na sernik — można wybrać gotowy, zmielony twaróg lub zmielić go blenderem.
Następnie odcedź dynię i zblenduj ją na puree.
Ser wrzuć do misy robota planetarnego i wyrabiaj masę na wolnych obrotach. Stopniowo dodawaj cukier i ekstrakt waniliowy, następnie po jajku. Na koniec dodaj przestudzone puree z dyni i zwiększ prędkość mieszania.
Gotową masę wylej na wcześniej przygotowany owsiany spód i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni.
Sernik najlepiej smakuje na następny dzień prosto z lodówki.
Idealnym połączeniem do słodkiego sernika są kwaskowate dodatki np. śliwki i żurawina, z których możesz zrobić mus za pomocą blendera.
Źródło: tefal.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze