Zupa krem z groszku z miętą i octem balsamicznym
GOTUJ ZDROWO Z TEFALEM • dawno temu • 2 komentarzeSkładniki
- 1 łyżka octu balsamicznego;
- 1 łyżka cukru;
- 320 g łuskanego groszku;
- 1 cebula, pokrojona w plastry;
- 650 ml gorącego mleka;
- ½ pęczka świeżych liści mięty, grubo posiekanych;
- sól i pieprz.
Przygotowanie
Przygotować karmel, rozpuszczając cukier z octem balsamicznym i odparowując je w rondlu na wolnym ogniu, aż uzyskana zostanie gęsta konsystencja. Odstawić. Umieść groszek i cebule na tacce do gotowania.
Gotować na parze przez 15 minut wraz z głównym daniem i deserem.
Po ugotowaniu zmiksować groszek z gorącym mlekiem i miętą za pomocą robota kuchennego lub blendera, a następnie przecedzić przez drobne sitko. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać od razu w płytkich miseczkach, po skropieniu octem balsamicznym.
Źródło: tefal.pl
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze