Mariusz Pudzianowski haruje w upale. "Samo się nie zrobi"

Grillowany ogon homara w sosie z białego wina i masła

Składniki

  • 50 ml białego wina;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 1 szalotka, drobno posiekana;
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku;
  • po ½ łyżeczki soli i pieprzu;
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę;
  • 4 ogony homara (ok. 90 g każdy);
  • ćwiartki cytryny.

Przygotowanie

Do małego rondla dodaj wino, sok z cytryny, szalotkę, czosnek i połowę soli i pieprzu. Ustaw na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu aż całość zredukuje się do ok. 2 łyżek (30 ml). Zdejmij z ognia na ok. 1 minutę. Do rondla z wywarem dodaj masło i wymieszaj aż całość dokładnie się połączy. Odstaw na bok i utrzymuj w cieple.

Homary połóż płaską stroną w dół. Czubek dużego noża kuchennego umieść przy podstawie ogona, a następnie mocno naciśnij, by przeciąć skorupę. Natnij wzdłuż skorupę i mięso na ¾ głębokości, a następnie otwórz ogon, jakbyś otwierał książkę. Dopraw mięso pozostałą solą i pieprzem.

Włącz OptiGrill, wybierz program Ryby/Owoce morza i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść homara na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj do momentu, w którym kontrolka zmieni swój kolor na żółty. Homara podawaj z ciepłym sosem maślanym oraz ćwiartkami cytryny.

Zdrowe i lekkie przepisy


Aby sos pozostał ciepły, umieść go nad naczyniem z gorącą wodą i przykryj folią aluminiową.

Podawaj homara jako przystawkę na liściach ulubionej sałaty lub jako danie główne z dzikim i długoziarnistym ryżem oraz szparagami gotowanymi na parze.

Źródło: tefal.pl

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Dlaczego warto pić soki z warzyw i owoców? Poznaj siłę zarodków pszennych Przez żołądek do... wzmocnienia odporności! Czyli co jeść, by nie dopadła Cię choroba... Wysokobiałkowy sernik kokosowo-borówkowy Nigella Lawson zawyrokowała – to koniec ery awokado i herbaty Matcha. Czas na pandan Funkcje cholesterolu w organizmie i jego źródła pokarmowe Jaką formę magnezu wybrać? Jakie są prawdziwe wskaźniki ryzyka miażdżycy i zawału serca? Kasza jaglana – czy już ją znacie? Jak ograniczyć spożycie tłuszczów trans? Cukier w diecie. W jakich ilościach powinniśmy go spożywać? Jaki chleb jest najzdrowszy?