To musisz mieć w kuchni

Każde centrum handlowe ma specjalnie wydzielone sekcje, w których znajdują się zdrowe produkty odżywcze. Dodatkowo, w pobliżu tych miejsc oferuje się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc możliwość zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne gadżety. Problem w tym, że większość tych urządzeń jest droga, dlatego musimy ostrożnie wybierać te, które ułatwią nam życie i sprawią, że nasze posiłki będą smaczniejsze i zdrowsze. Oto lista najprzydatniejszych narzędzi kuchennych.

123RF

Minigrill

To urządzenie pozwala ci na szybkie przygotowanie mięsa, kurczaka, ryby lub warzyw bez konieczności dodania oleju. Mięso przygotowane w takim opiekaczu ma na sobie znaki z rusztu, dlatego tak przygotowana potrawa nadaje się nawet do sesji zdjęciowej. W związku z dużą temperaturą pieczenia większość tłuszczu skrapla się, sprawiając, że pokarmy mięsne stają się zdrowsze. Idealnym zamiennikiem takiego małego grilla jest patelnia grillowa z teflonową powłoką, zapobiegającą przywieraniu potraw.

Mikser z blenderem

Najlepszym wyborem jest mikser stojący. Ma on wszechstronne użycie. Dzięki wymiennym końcówkom można przygotować wiele potraw, np. przecierane zupy, które dzięki miksowaniu są bardziej kremowe i gęste bez konieczności dodawania masła lub śmietany. Dodatkowo, można zmiksować ulubione owoce z lodem lub jogurtem, zrobić swój własny niskokaloryczny majonez lub sos sałatkowy. Możesz użyć miksera także do zrobienia warzywnego dipu z dodatkiem białego sera.

Książka kucharska

Jeśli nie jesteś po szkole kulinarnej, najprawdopodobniej nie potrafisz sama wymyślać nowych przepisów. I bądźmy szczerzy – każda z nas potrzebuje inspiracji. Dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w różnorodne książki kucharskie i poradniki do pieczenia. W taki sposób będziesz mogła dogodzić wielu gustom. Poza tym poradniki kucharskie zawierają często informacje na temat zawartości kalorycznej potrawy.

Prodiż

Prodiż to metalowe naczynie z pokrywą wyposażoną w wizjer, zasilane i ogrzewane prądem lub gazem. Możesz rzeczywiście ułatwić sobie życie, przygotowując posiłki w jednym garnku. To naczynie można używać o każdej porze roku. Możesz piec w nim kurczaka, robić potrawki lub zupy, a także zostawić ciepłe jedzenie dla spóźnialskich. W prodiżu gotuje się potrawy na wolnym ogniu. Dzięki temu z mięsa oddziela się większość tłuszczu.

Nieprzywierająca patelnia

Takie naczynie pozwala na eliminację tłuszczu podczas smażenia jaj lub ryb. W gorszych wersjach tych patelni teflon często oddziela się, co jest bardzo niekorzystne dla zdrowia, dlatego na ten sprzęt warto wydać trochę pieniędzy. Teraz na rynku dostępne są nawet nieprzywierające garnki na zupę i rondle. Pamiętaj jedynie, aby trzymać metalowe sztućce z dala od patelni, tak aby nie zniszczyć powłoki teflonowej.

Rice cooker

Narzędzie to jest naczyniem do gotowania ryżu na parze. Można w nim przygotować każdy rodzaj ryżu, a także warzywa. Dodatkową zaletą jest zamontowany podgrzewacz, który może utrzymać temperaturę na kilka godzin. Poza ryżem możesz ugotować w rice cookerze różnorodne warzywa. Nie trzeba co chwilę kontrolować potrawy lub sprawdzać, czy woda nie wyparowała. Bądź kreatywna i ugotuj ryż z dodatkiem ziół lub pokrojonych warzyw. Możesz także dodać czosnku do parującej wody, tak aby reszta składników stała się aromatyczna i interesująca w smaku.

Możliwości w kuchni są nieograniczone. Wystarczy odrobina pomysłowości i przemyślanych działań, aby zacząć „rządzić w kuchni”. Wyposażona w odpowiednie sprzęty i produkty możesz przygotować posiłki, które zachwycą twoich bliskich, a dla ciebie będą powodem do dumy.

Zdrowe i lekkie przepisy


Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Koktajle - odchudzające, witaminowe, poprawiające wygląd Co zrobić, gdy zimą przychodzi ochota na tłuste potrawy? Knedelki z ricotty nadziewane sliwkami Ochota na słone - gdy coś słonego do jedzenia staje się obsesją Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych przepisów na kolacje niskokaloryczne Przyprawy w kuchni Jedzenie dla zrównoważenia emocji? Tak, ale mądrze! WRAP ze SZPINAKU - zielone przyspieszenie metabolizmu Skutki uboczne picia czerwonego wina. Codzienne picie wina - skutki Dieta wysokobiałkowa dla umięśnionej sylwetki? Niekoniecznie! Superfoods - hit czy mit? Najdziwniejsze trendy zdrowotne ostatnich lat